Monday, November 29, 2010

Admitting at KPJ hospital

Did you all remember my last entry I do have back pain issue and while writing this entry I'm admitting at KPJ hospital due to my back pain issue. Including today, 5 days I've admitted at here. From MRI result doctor diagnosis there is disc bulge at my back bone. So that disc has push my nerve at that area so I'm experience leg and nerve pain. I akan rasa sakit di bahagian kaki if I have to stay in one position for long hours like sitting, sleeping or while walking. This happen because of we sitting or sleeping in one position for long hours. And I have no choice since my job need my focus to sitting in front of computer. And now I'm suffer with all the pain.

Doctor advice me to have physiotherapy treatment plus with medication and once I'm discharge from hospital doctor advice me to start exercise to have good blood circulation. I'm still lucky since the bulge still small and don't need any operation. But if I'm not take care of my self there is chance that bulge will become bigger and bigger and it will become more serious and sometime operation was needed when it reach this level. Since I plan to have baby by next year (Insha-ALLAH), I asked doctor whether it will impacted my back bone. Yes, sometimes it will impacted too but some cases it will not. It depends. huhu..Now I just hoping and tawakkal to Allah, hoping if I pregnant this issue not come again.

I hope I will fully recover. But when I google the chance to recover was low but when I asked my doctor, he say since my bulge still small so chance to recover will be high but it still depends on how I discipline my self for taking medication and physiotherapy treatment. I was hoping I will fully recover and currently I feel better and I can say it recover for around 65%. But I'm still thankfull and I realize it will take time to fully recover if I'm still continue by taking medication and physiotherapy treatment.

Oh yeah another thing, I'm satisfying with all the nurse service from KPJ hospital at Seberang Jaya. They really care about me, smiling all the time and peramah. They treated well as a inpatient but one thing and of course no one was perfect. There is one weakness which is as me as outpatient before I have to wait for long hours for waiting doctor and same thing happen when I have to wait for my turn for MRI and waiting for long hours while waiting for bed preparation as I know the capacitance for inpatient was limited. Since I think the patient will become more so KPJ hospital at seberang jaya should have plan to have another building so that can occupied for more patient. BTW, I'm happy stay here. Thanks all and hoping I can discharge by tomorrow. :)

Wish me to fully recover. Thanks in advance for all your wishes. :)

Friday, November 12, 2010

i'll come again..more dress

Feeling to update this blog its still not there. huhu..so lazy me. I'm still busy on office daily task which is everyday become more and more since project is in critical mode because of we don’t have enough resource. You will experince crazy mode when you work on R&D Department. Like I feel now. But today I have to spent some time to update what I do during my silence to release my tension.

BTW, there is a lot of stuff I do, even though I'm busy with daily office work but at night for sure I will spent around 1 or 2 hours on sewing stuff. So addicted, I can't stay at home without do nothing. And then because of that I suffer back pain and doctor diagnosis maybe I got RSI (Repetitive Strain Injury) because of ergo issue. Since I have to spent more that 8 hours at office in front of computer and then when I go back home I’m continue with sewing. So no rest and I force my body to do a lot of thing so my nerve start to act abnormally. huhu..but what I can do, I’m so addicted. So I plan to stop all the sewing stuff first for around 1 or 2 months and start exercise. I have to. L It’s not fun you know when this is the way for me to release all my stress on office task..huhu. Maybe I have to start to reading again all my book which is I stop this hobbies when I found sewing much more fun. Huhu..Wish me guys. :)

Nothing much to say so enjoy the below picture. Most of the picture was baby dress. I like baby dress !!! J J Eventhough I still don’t have a kids but I’m dreaming that one day I can make a dress for my own baby. Huhu.. Wish me. Actually other than baby dress I do have other sewing item but I not capture it. So I only can uploaded baby dress picture only. J Enjoy..




This is during birthday party for my husband niece when her mother request me to make a special dress for her. Birthday girl was the second from the right hand side of the picture. The rest of the kids was her cousin which their mothers agree to have same dress.


I like this the most. Beautiful rite and great combination color.



I call this abaya.



Thursday, October 14, 2010

cuti cuti malaysia

Salam
cuti cuti malaysia la sangat..hehe..lama blog ni x berusik kn. sometimes i do come visiting my blog but i don't have much time to writing. so i let the blog with no update. agak mengecewakan tetapi sebab kekangan masa membuatkan saya menangguh kan dulu hasrat nak mengemaskini blog ni. malam ni baru tergerak hati nak menaip.

aktiviti menjahit masih berjalan cuma agak perlahan kerana masa banyak di habiskan dengan kerja-kerja ofis yang entah bila akan habis. huhu.. nanti ada masa saya akan update one by one hasil jahitan saya di sini yeah.

dalam bulan ni banyak benda yang mengecewakan happen in my life. firstly, last 2 month, jam tangan saya patah sebab jatuh dari tempat tinggi and a bit sad because itulah hadiah hantaran from my beloved husband. and then gelang tangan emas hilang pulak juga hadiah from my husband untuk batal air sembahyang during our akad nikah. huhu.. i am too careless and a bit disappointed since these 2 item has sentimental value. huhu...but my husband always remind me, everything we have it's not belong to us, Allah just loan it to us and one day He will take it back if He want so anyhow i have to redha for the lost. huhu..and then i make a joke to my husband, probably i can get bigger than before, maybe? and then he laugh.

and then last week during my visiting to KL, i'm buying again new watch and so happy but today i am careless again when i lost my handphone. bukan hilang mana pun cuma terjatuh dalam lubang tandas. huhu..and cannot take it back since the hole too deep. so sad..macam2 happen. huhu...since handphone is important then after back from office i buy the new one but cheap one as long as i can sms and call my husband then it's good enough for me. hopefully everything will be fine.

and thank to everyone yang sudi visiting my blog eventhough i don't have any new update.
once i have time i will upload everything item menjahit saya k. thanks again. have a nice day.

Wednesday, June 16, 2010

i need a seager machine now

I'm planning to buy a seager machine. Any idea? any suggestion?

here is the list of criteria that i wish for seager:

- faster

- easy or free maintenance

- industrial machine not home machine.

- user friendly


am I too demanding? for sure i need this criteria since i'm planning to use it for long term. :)

pls leave your comment if you have any idea or suggestion. :) pls!!!!!! pls!!!!

Thursday, June 10, 2010

kembali lagi...siri 2

Sementara masa mengizinkan ni baik saya update a few picture again..hehe

this time I buat blouse for my self and satu baju kurta for my beloved husband. suka bila tengok dia pakai baju yang saya buat untuknya..huhu..suka sangat dan terdetik rasa bangga but tapi xleh lebih sebab semuanya adalah di sebabkan pertolongan dari Allah. Tanpa-Nya belum tentu saya akan dapat menghasilkan baju sebegini. Terima kasih Allah. Alhamdulillah..



this kurta is for my beloved husband.. :) like it






and this 2 blouse I punya tapi bila pakai macam maxi dress plak..huhu..sampai ada orang tegur, "mengandung ke?" huhu.. maybe besar sangat saya buat, Actually saya sengaja buat besar sbb xnak ketat sangat.

kembali lagi!!!!!!!!!

Assalamualaikum..
Apa khabar pembaca2 blog ni? hehe...lama dah blog ni tak berupdate and harap-harap masih ada pembaca yang sudi mahu menyinggah ke blog ni. Kekangan masa membuatkan blog ni terbiar tanpa sebarang cerita terbaru. ceh ayat macam formal la plak ek.. Actually, sekarang ni saya memang busy sangat tapi Alhamdulillah Allah sentiasa menghulurkan pertolongan ketika saya betul2 memerlukan. Syukur sangat2. semoga kita semua sentiasa dalam rahmat-Nya dan diberkati-Nya. Amin..

sebenarnya sepanjang ni ada je aktiviti menjahit walaupun tetap busy dengan kerja-kerja ofis, aktiviti menjahit harus di teruskan jugak..kaka.., tapi di sebabkan kekangan masa, saya lupakan hasrat untuk meng'update semuanya di sini. Alhamdulillah hari ini Allah bagi kesempatan untuk saya membuka blog ni dan mengupdate aktiviti jahitan saya.

ok let me uploading a few picture for your viewing.. :)




Yang ni di tempah oleh office mate my sister in law after they saw I'm sewing below dress. Dia pun nak tempah sebiji macam tu just change warna kain plain. Time kasih to Kak Mek sebab sudi nak tempah this dress with me.. :) hope she will read this blog too.. :)





yang ni plak for my niece and thanks to her mother sbb promote this dress to her office mate.

Friday, May 7, 2010

Big Thankful

Anyone join Giant promotion before? For example sticker collection to get the non-stick fry pan of Bialetti brand for only RM3.90 until RM6.90. Anyone? Or maybe you not know this offer has exits before? Just to remind you, this entry it's not related with craft item but I intended to write this entry just to appreciated my friend. Actually this promotion has end long time ago and the problem is me, don't have enough time to snap this picture. So, I dedicated this entry to appreciated someone.

FYI, I'm joining this promotion before and I'm not believed it I can achieved it. Amazing you know. Do you believe it, if I tell you that I do it alone? no..no...pls don't believe it. haha..Of course I'm not alone and for sure I get help from my friend. If not I will not achieved it since I'm not groceries shopaholic type. I'm really thankful to them especially to Has, Ila, Patrick, Zulkeferi and Fakri because they really generous to give their sticker to me since they not interested it. From their help I'm able to collect 130 sticker to get this pan (refer below picture) and I redeem it with just added another RM6.90. Worth it rite? Since usually we need to pay RM150++ and above for one this kind of fry pan. Oh I'm so happy when just have it. It's amazing experience you know. If anyone join this promotion pls share it. hehe.. :)

Honestly I'm not that kind of to take any attention with any type of promotion. Usually I will ignore it but this time I'm not sure how I'm able to involved in this promotion. Maybe the item they offer are worth it (for my thinking) and it take my attention. And plus my husband give his support. Love it and love him too. hehe.. :) FYI, I already used it last time and this picture just before I make scramble egg. And with this pan, it's added my collection which is have 2 type of fry pan which is the other one was Tefal brand. That one I buy it during SOGO member Day promotion and I get help from my mom since during that time I'm at Kulim. So I buy it with promotion price, if not mistaken I get half price for that Tefal fry pan. And I have another wish to have Tefal cooking pot. Later la if I have extra money I will buy it. hehe



Again, Thanks a lot to Has, Ila, Akef, Fakri and Patrick. :)

Monday, April 19, 2010

Masa sangat2 mencemburui

UPDATED
- baju kurung mak --> Done
- dress dayana (my niece) ---> Done
- peasant blouse for ani ----> Done
- baju kurta abg ---> Done
- blouse ely (office mate) -----> Dah potong kain
- baju melayu ayah mertua ----> Kain masih x berusik lagi
- blouse ala-ala dress for me. -----> 3 pasang dah siap
__________________________________________________________________

Masa sangat mencemburui sekarang ni. Busy sgt2..huhu..plus kena wat OT lagi. Waa...nak nangis..saya nak menjahit tapi kena buat OT. huhu..ni yang susah kalo keje bahagian R&D ni..ada masa tu,langsung xde keje tapi bila project dah go on keje menimbum berlambak-lambak.pastu semua kena kejar date line. huh..tak suka nya. bila dah tension ni mula la terfikir macam nak resign jek (bila tension jek)..hehe..actually I suka dengan keje ni tapi tu la semua nak kena kejar date line, pastu selalu kena push pulak tu. huhu..nak buat macam mana kita kan kuli so kena dgr cakap bos ek supaya bole jadi pekerja contoh..muahaha..perasan diri sendiri.


ni la di antara projek yang terpaksa di tangguh kejap, gara-gara kena sambung buat OT after office hour.
- baju kurung mak --> kain dah potong
- dress dayana (my niece) ---> 80% dah siap
- peasant blouse for ani (budak gemuk..muahaha... :P) ----> dah potong kain
- baju kurta abg ---> 90% hampir siap
- blouse ely (office mate) -- this one kena jadi priority sbb kena jaga customer..haha
- baju melayu ayah mertua
- blouse ala-ala dress for me.

ni dapat update blog sbb curi-curi masa. kalau x confirm bersawang lagi la blog ni..muaahahaha...kali ni tiada gambar untuk di nikmati, so I end this post at here.
thanks for those rajin nak singgah baca blog I yang huduh ni..huhu..

Thursday, April 8, 2010

ni Qaireen punya jugak la.............

My addicted become worst. Every time, my mind always think about creating new dress. And again my post now about dress again. Sorry my dear it's become my habit now. huhu..

Ok dress kali ni, guna 2 warna and banyak kain. huhu...dress dengan circle skirt. And this dress pun untuk budak mata sepet tu lagi. Sebab her mom request to wearing during her birthday party. So I came with this design. harap will fitted and her mom like it. And ingat nak wat yang special skit so I pun buat baby booties and head band untuk budak mata sepet. So semuanya one set and padan. Hope she will look beautiful after wearing it. so enjoy the picture.
















Wednesday, April 7, 2010

Sape anak ibu angkat tangan?

huh..malam ni terasa bosan plak. TV plak xde cite best pastu nak menjahit dah rasa malas sebab cadangnya ingat nak buat OT tapi bila dah buka laptop pastu buka facebook terus berubah haluan..huhu...Bila dah bosan terus mood nak mengupdate blog datang..hoho..kalo macam ni selalu kan best..huhu..

Ok kali ni xde benda nak cite tapi nak upload gambar aksi-aksi budak mata sepet dengan memakai dress yang saya jahit for her. Mood tengah datang ni baik amik kesempatan mengedit gambar budak mata sepet ni. Comel plak..eeeee...geramnya...

"Sape anak ibu angkat tangan?"..bila soalan ni di ajukan mesti budak mata sepet ni angkat tangan. Ntah faham ke tak orang tanya apa, main redah je angkat tangan. huhu...tapi ada waktu-waktu la budak mata sepet ni nak buat macam tu sebab dia sibuk nak buat hal dia. Tiap kali balik KL rasa macam x lengkap kalo x jumpa budak mata sepet ni sebab suka gigit and cium pipi kuat-kuat. Tapi sekarang ni bila suh cium dia hulur hidung instead of pipi dia. huhu..macam la hidung mancung sangat nak hulur hidung tu. huhu..





Kembar ke? bukan la..

Peringatan: Post kali ni panjang skit..hehe..layankan je la ek

Dress lagi...hahaha...nak buek macam mano dah addicted. Tapi dress kali ni buat sebab ada tempahan dari kakak sebelah rumah saya. After I tunjuk baju
dress ni, dia terus suka and kata bole tak nak tempah untuk anak dia. Mula-mula tu macam agak keberatan nak jawab ok sebab dia nak suh buat design lain. Tapi akhirnya mengalah jugak sebab boleh kata rapat jugak dengan jiran ni. So dalam hati kata ok la, apa salahnya mencuba. Barula bole test ke"power"an menjahit ni kan. tak gitu senah..ahaks..ok ni bukan aksi riak ok..just saje nak bagi menambah manis ayat. huhu..Akhirnya jadi la design yang begini. Sila rujuk gambar di bawah ek.




Nampak macam kembar tapi bukan, cuma this 2 dress adalah design yang sama tapi yang membezakannya adalah saiznya. kenapa design sama? sebab kakak ni ada 2 orang anak perempuan, setahun and 3 tahun and dia request buat design sama untuk 2 beradik ni. Actually baju ni saya buat agak besar sebab kakak tu request supaya besarkan baju supaya mereka bole pakai lama. Baju yang belah kanan tu untuk anak yang sulung and saiz dress follow saiz untuk umur 4 tahun and adik dia plak besar sikit jek dari saiz untuk budak umur setahun. Actually contoh di beri so follow je..hehe.. And baju ni dah pun di beri pada ownernya cuma belum dapat lagi je bayarannya. Cukup bulan kut. hehe...

Bila nampak baju sama-sama macam ni teringat zaman kecik dulo-dulo. I ni anak sulung and adik bawah I cuma beza setahun jek (mak kepada budak mata sepet ni la)..hehe...kebetulan yang sulung dengan yang kedua adalah perempuan, so tiap kali bila shopping baju dress mak selalu belikan baju dengan design, warna and corak yang sama. Saiz badan saya and adik pun lebih kurang so mak pun beli saiz yang sama jugak. Dah tu bila keluar berjalan orang selalu tegur kembar ke? Masa kecik tu ok lagi la, tak rasa malu sebab kenyatannya bukan kembar kan, pastu bila dah menginjak masuk darjah satu terus rasa malu nak pakai baju sama-sama tambah -tabah baju selalu jek tertukar. Cite pasal baju tertukar ni pun rasa nak gelak bila ingat. Kali ni kita cite panjang skit la ek. Ok saya ni jenis tak suka berkongsi, barang saya orang lain takleh pakai even adik-adik saya (masa kecik la). Anak sulung la katakan semua nak sorang-sorang xleh share langsung. Sampaikan sikat pun saya ada sikat saya sendiri sebab tak nak berjangkit kutu punya pasal. haha..Ada kala tu sampai bergaduh berebut mana satu baju saya sebab saiz sama kan so xleh nak beza. Simpan pun dalam almari yang sama, macam mana nak beza. Ada satu tahap tu, mak malas nak layan, lepas beli baju baru jek mak mesti akan letak tanda which one baju saya. Muahaha...Sayang anak punya pasal mak pun ikutkan je la..Rasa nak gelak balik bila ingat. Benda kecik macam tu pun bole jadi gado besar. haha...

Tapi bila dah besar plak, adik saya ni jenis suka jealous skit, dia xnak saya lebih dari dia, so bila g shopping apa yang saya pilih dia nak yang tu jugak. Dalam hati bengkek jek pastu siap bertengkar lagi dalam shopping mall tu, nak tak nak terpaksa mengalah sebab mak dah malas nak layan. Sebab mak dah cakap kakak yang sulung kena mengalah dengan adik..huhu..bengkek jek rasanya. Tapi sepanjang shopping tu muka saya mesti masam mencuka sebab xnak pakai baju sama-sama punya pasal la. Yang adik ni dah senyum-senyum kambing sebab dapat kenakan saya. lagi la bertambah bengkek jek hati ni..huhu...Rasanya sampai darjah 4 or 3 if not mistaken kami still lagi pakai baju yang sama design, color and corak even baju kurung and kasut pun. huhu...Tapi sekarang teringin plak nak pakai baju sama-sama lagi. haha...macam boria plak..xpe saya suka jek..

Ala-ala A-line dress tak jadi

ok kali ni dress baby jugak. aik..baby dress lagi kan..huhu..nak buat macam mana dah addicted nak buat dress. Sebab jahit dress baby ni x rumit macam jahit baju kurung and baju melayu. xde nak tensen2 macam jahit baju melayu. huhu..lagi satu yang best bila jahit dress ni, lepas tengok hasilnya memang puas hati la. tak tahu macam mana nak digambarkan perasaannya. Macam dapat sesuatu yang sangat-sangat berharga. Nasib baik takde anak lagi, kalo dah ada confirmed tiap-tiap minggu ada baju baru. huhu..

ok dah habis merapu kan, saya sambung lagi. Ok design kali ni lain tapi ada kesilapan. huhu..so nak xnak terpaksa tukar design lain sebab kain tu dah terpotong. sayang nak buang mcm tu..rugi oooo. kain mahal plak tu..huhu... Actually I ingat nak buat A-line dress tapi terlupa nak bahagi dua bahagian belakang baju tu..so dah silap..masa tengah potong tu tak perasan bila dah jahit tepi and mula nak menjahit pastu baru sedar dah silap potong. huhu...sayang kain punya pasal cepat-cepat cari idea ubah design. Design ni xde tutorial, main hentam jek sebab dah ada experience jahit baju sebelum ni. So hentam jek. So jadi la macam ni. Masa tengah jahit baju ni ingat nak snap picture so bole la wat tutorial tapi sebab inpatient untuk tengok hasilnya punya pasal terpaksa la abaikan dulu nak hasilkan tutorial. Nanti lain kali la ek. And one more thing, baju ni masih xde owner lagi sebab budak mata sepet tu dah ada baju ni, so impossible la budak mata sepet tu nak ada 2 baju dengan corak yang sama kan. So ada yang berminat ke? Kalau ada berminat contact la I ek..hehe..BTW, baju ni muat untuk baby berumur setahun setengah ke atas.

So as usual, lepas ni tengok gambar la ek.
sebab dah tak tahu nak cite apa lagi.




Macam ala A-line dress x jadi..huhu..

Ni Ireen punya baju

Lama dah tak berupdate blog ni, kalo la blog ni bole berhabuk confirmed habuk dah setinggi KLCC agaknya. hehe... So let me update new item yang I buat baru-baru ni. Bukan la baru sangat tapi bole la. Actually banyak dah item yang sudah di buat tetapi malas nak mengupdate..huhu..bila la mood nak mengupdate selalu akan datang. Baek sekarang saya update satu persatu la ek, kte mulakan dari old one baru ke latest one..hehe.. so saya mulakan dengan dress baby dengan berpandukan tutorial dari Maya. Ni second attempt lepas siap baju yang berwarna pink yang saya update di sini. Kali ni berani guna kain mahal lepas first attempt. Sebab dah confident skit..hehe...Baju ni dah pun di pakai oleh ownernya...sila rujuk gambar di bawah..hehe








Inilah anak buah kesayangan saya dengan mak dia sekali merangkap my sister. Muka budak mata sepet ni memang susah nak senyum. Turun muka ayah dia la ni. muka garang. Kalo letak muka budak mata sepet ni dengan ayah dia macam kembar jek. macam pepatah kata " Bapak borek anak rintik" and if translate to english "like father like son" but word of son should change to daughter since she's a girl..hehehe..

Friday, March 12, 2010

Another tote bag

Last week ada my officemate tempah tote bag to me but i made it a bit smaller since she plan to put her laptop but her laptop was 14" screen but i made that bag only 13" bigger, so i have to made another bag. So ingat nak let go this bag. ada yang berminat? kalo ada yang berminat boleh hubungi saya. here i attached the picture with detail yeah




SOLD
material: printed heavy cotton
size: 13" X 12.5 "
price: RM35

1- For serius buyers only.
2- Items do not include postage fees. And free postage for Kulim area
3- Payments to be made to Maybank or Public bank or CIMB bank account. My account number will be given via e-mail after you confirmed your order.

Thank you.. :)

Thursday, March 11, 2010

Dress baby

Disebabkan gian nak menjahit, last weekend I mencuba tutorial dress dari Maya blog. and ini la hasilnya. tapi this time guna polyster cotton sebab macam x confident jek nak guna cotton yang mahal. maybe kalo dah pro macam Maya boleh terus potong guna kain cotton yang mahal..hehe..
thanks Maya because share this tutorial. ok kali ni entry pendek jek sebab masa yang singkat. lepas ni kena focus on work k. hehe.. so enjoy the picture..
oh ye ada banyak lagi nak update tapi masa x mengizinkan. nanti kalo ada masa i will update it k. sebab weekend hari tu ada banyak item yang sempat saya hasilkan and plus dengan MC 2 days because of I've removing my last teeth. OMG what a such pain. huhu...so dalam sakit2 gigi tu nak jugak bercraft sebab dah gian and bosan stay at home with nothing to do. hehe.. ok sampai di sini.

Wednesday, March 3, 2010

segarnye......

Lepas balik dari bercuti di kampung, semangat nak menjahit tu dah berkobar-kobar. Tak sabar rasanya nak start menjahit. Tambah-tambah lagi tangan yang sakit macam dah berkurang skit lepas berurut. huhu..lega bila tangan dah mula ok skit. tapi rasanya masih xleh push sangat takut sakit balik. huhu..Dalam kepala dah banyak idea nak buat tapi tak tahu jadi ke x. huhu..harap-harap akan menjadi.

Bila dah balik KL ni shopping sakan la jawabnya. Paling best dapat beli set rotary cutter cuma cutting mat je xde. So cutting mate tu dah order kat zilakasim Quitl Shop. hehe..suka sangat sbb lepas ni bole jahit baju blouse guna bias tape sendiri..hehe.. cuma sekarang berangan nak beli bias tape maker tapi nanti dulu la sebab budget xde lagi. huhu..ni pun dah melayang banyak dah ni..huhu..

kebetulan balik Kl amik kesempatan singgah bershopping ke jalan masjid india. impian cuma satu nak beli kain cotton banyak-banyak. hehe...bila dah shopping tak ingat dunia. Semua nak. tinggal tunjuk jari jek nak potong kain yang satu mana, pastu bila nak bayar dah melopong tengok angka yang banyak-banyak tu. but at least impian tercapai and ingat macam nak let go la kain tu or I akan jahitkan blouse and sell it. but still in planning hope will come true. Pls pray for me. hehe..

And baru-baru ni I dah siapkan 2 pasang baju blouse but still tak snap picture yet. Nanti kalau dah snap I will share it here k. :)

Wednesday, February 17, 2010

Sundress for my little niece

Kalau ada sape yang perasan, sebelah kanan tab blog saya ni, saya ada buat to do list column. And sume tu DIY yang saya terfikir nak buat. hehe..and di antaranya sweet dress for my little niece. So now I'll share the result..hehe..walaupun xde anak lagi tapi geram teringin nak buat lepas baca blog TiniHani ni. hehe..blog ni ada link kan tutorial untuk sundress neh..memang puas hati la bila tengok hasilnya. and sebab geram sangat, teringin nak buat satu lagi dress. hehe..beruntungla anak buah ku ini..asyik dapat baju baru jek..hehe

di sebabkan gian sangat nak menjahit, di teruskan jugak usaha nak buat dress ni walaupun tangan dah sakit-sakit. huhu..and sekarang dah ada 2 tempahan baju melayu and baju kurung. bila la nak menjahit kalo tangan masih sakit. waaaaaaaaaaa...

FYI, latar belakang gambar adalah di ofis..hehe..terpaksa snap this picture kat ofis..haha..sebabnya light kat ofis terang lagi. hehe..memang puas hati..suka..suka..suka..


my first tote bag

Sebab teringin sangat nak buat tote bag and geram after tengok tote bag yang cantik-cantik kat blog ni Etsy. Ingat macam nak beli jek tapi ummu kata buat sendiri jek. so ummu pun share blog kak TinyTini ni sebab kat blog akak ni ada jual kain heavy cotton. since I pun stay kat kulim so nak cari kain ni kat area kulim memang sangat lah susah and kalau ada pun mesti mahal berganda-ganda. So I pun beli kain cotton ni kat blog kat tini ni.. hehe..so lepas 1 week dapat kain ni terus buat tote bag seperti gambar di bawah. and masih ada lebihan kain and mungkin teringin nak buat casing laptop so boleh la pakai tote bag ni ke ofis bila dah ada casing laptop. beg ni dah pun di gunakn untuk bershopping di Giant. sebab nak save environment from using plastic bag kan..hehe..ada2 kali guna untuk isi telekung..lepas dah guna baru nak snap picture..hehe..

oh ye, design untuk tote bag I jumpa from this blog Etsy. This blog x share tutorial but i just hentam jek and asalkan jadi kan..hehe..and yang x suka tu kedudukan poket depan tu ke bawah sangat and nampak x cantik dah..huhu..actually jahitan masih x kemas lagi and perlu di perbaiki. :)

so to kak tini, seperti yang dijanjikan ni la hasil from kain yang saya beli from you. :) tapi masih ada lebihan kain and teringin nak buat casing laptop. nanti kalo dah siap casing laptop saya akan post kan ek. hehe.. :)




First DIY - apron

UPDATE
ok I dah jumpa link tutorial untuk apron nih..hehe..and sorry ek zura sbb saya salah bagi link before this. actually bukan dari link yang saya list di bawah but from this blog Sew Retro Chic. Enjoy and try your self. :) selamat mencuba

sebab tangan dah gatal sangat kan. ni dia first DIY from me. teringin nak buat apron sendiri after I ada terbaca satu blog yang share tutorial nak buat apron ni pastu bila trace balik x jumpa dah link tu..sorry ek..huhu..I'm not sure from which blog but I confirmed that I read all the DIY tutorial from this 2 blog,
TiniHani and My CrazyArtZone. Kalo sesape yang rajin boleh view their blog and find the tutorial..hehe..senang je tutorial dia..hehe..

Since this is my first DIY so mesti ada cacat cela kan..huhu..kalo ada yang perasan apron ni terlalu panjang sangat and dah melebihi lutut..huhu...and kebetulan saya rendah kan..so next time kena buat cutom measurement..hehe..husband pun dah comment kata panjang sangat. since dah terbuat kan..pakai je la..hehe.. actually apron ni pun dah lama siap tapi tak bole nak snap sebab suami xde nak tolong snap. So pagi ni masa nak prepare breakfast suh suami snap jap sebab nak post dalam blog. hehe..

again..another ribbon embroidery

Lepas je siap table runner yang I post last entry, terus buat cushion cover plak..hehe..lebihan kain table runner hanya bole dapat buat satu cushion cover jek..so xde sepasang cushion cover mcm selalu kan..hehe...kalo sape ada perasan ada satu bunga yang I lupa nak buat. Lepas jahit and belek-belek baru perasan ada yang tertinggal satu bunga nk sulam..huhu..macam ni la jadi la kalo buat terburu-buru..haha..actually sekarang macam dah addicted nak menjahit and sekarang dalam fikiran macam DIY yang nak cuba di buat. hehe...sampai tangan pun dah sakit..huhu..so xnak panjang lebar, lets enjoy the picture since dah xde idea nak taip apa dah. hehe.. :) enjoy.. :)







Monday, February 8, 2010

First table runner for my japanese table

Lepas tengok blog ni kilik di sini terus suka dengan design sulaman reben yang akak ni buat. cantik kan akak ni buat? Pastu terus jatuh cinta dan berazam nak buat satu dan kebetulan plak yang meja jepun di rumah pun tiada alas pun. So dengan tekadnya nak buat jugak macam yang akak tu buat. hehe...and tarraa..ni la hasilnya..rujuk gambar di bawah ye..saya ubah sedikit designnya tapi bila tengok belek-belek macam lebih kurang jew..huhu..sorry ye akak..saya suka sgt design yang akak buat..Disebabkan saya masih baru lagi so amik masa 2 minggu lebih jugak la nak siapkan. actually dah siap lama dah tapi tak sempat nak post kan dalam blog sebab busy tengah jahit baju kurung for my office mate, siti and alhamdulillah dah nak siap..cuma berdebar-debar harap-harap dia suka..hehe...ok mari nikmati gambarnya.. oh ye, lagi satu meja jepun tu plak actually made by my step father.. :) so the whole picture was hand made..hehe..BTW, my step father ada buat bisnes kabinet dapur and boleh kata carpenter la..hehe..so lets enjoy the picture and how beautiful it is..











Wednesday, January 20, 2010

Sulaman benang + sulaman manik

Baru-baru ini biras I ada buat tempahan sulaman manik for her dress. So i thought ingat nak buat jahitan manik saje tapi bila refer to buku sulaman manik yang I ada, nampak menarik pula bila di gabungkan sulaman benang and manik. So I pun apply kan kat baju ni. lain dari yang lain. Hasilnya memang menarik. Suka sangat but not sure la owner baju ni akan suka ke tak and I was hoping she will like it. Until now masih belum terima apa-apa komen lagi. hehe..harap dia akan suka..











potpuri with rose

Dalam nak berjimat-jimat ni pasti ada sahaja yang tertarik hati nak membeli. sudahnya tak dapat nak berjimat dah. Rasanya sekarang ni duit banyak di habiskan dengan membeli peralatan untuk menjahit dan menyulam bagi memenuhi keinginan hobi saya. Dan paling saya tak boleh tahan ialah aktiviti mengumpul koleksi warna reben. Waaaaaaaa...masa beli tu tak ingat, bila dah bayar baru terasa macam menyesal, banyakla aku beli..huhu..

pastu baru-baru ini terbeli lagi buku bunga reben dari suzanna mustafa. Tapi berbaloi juga buku ini. dapat hasilkan satu produk dengan berpandukan pada buku ini. hehe..hasilnya saya dapat hasilkan satu bunga ros reben untuk dijadikan hiasan potpuri yang akan saya letakkan di dalam kereta. hehe..saya kongsikan gambarnya ya..enjoy..





Friday, January 15, 2010

Ceritera hobi ku ini...

Kali ini meh I story macam mana I boleh terjebak dengan hobi neh. Panjang ceritanya.hehe..

Semuanya bermula masa last year raya puasa. Firstly, I just helping my sister for jahitan manik for her dress and at the same time I pun jahit for my dress too. Dari situ la semuanya bermula. Disebabkan tiada pengetahuan dan pengalaman dalam jahitan manik neh, saya hentam je la tapi last year ingat nak cuba corak yang lebih cantik lagi. So I pun gunakan kemudahan internet yang ada sekarang, I pun searching kat google.

Cari punya cari terjumpa blog cheq-su ni. Memang teruja la tengok blog dia sebab dia juga ada berkongsi macam mana nak jahit manik dalam blog. So memang bagus la. Tak kedekut ilmu. Dari sini juga la minat dengan sulaman benang dan reben timbul. Dan starting from that, minat nak menjahit baju kurung timbul kembali di tambah sekarang upah menjahit baju sudah semakin mahal and niat di hati ingin mengurangkan bebanan keluarga juga. Sekurang-kurangnya saya boleh menolong my mom untuk jahit her dress for free. :) Masih ingat tak sulaman benang yang saya jahit di tudung bawal, sebenarnya saya belajar dari blog cheq-su ni la. Sejak itu saya mula mengikuti perkembangan blog ini sampai la ke hari ini.

Dan dari blog cheq-su ni juga la saya terjumpa blog-blog lain yang menarik seperti ribbon embroidery dan Diari Ann. Dan sejak itu saya dah menjadi pengikut setia untuk blog-blog ini.

Lagi satu, saya sudah mula suka dengan sulaman reben bila ada satu post tu cheq-su ada share dia buat sulaman ribbon untuk cushions cover. Dalam hati, cantiknya. Before this I tak pernah nampak sulaman begini. So dari sini juga saya minat pulak dengan sulaman reben ni bila tengok hasilnya memang cantik dan menarik. Dan kebetulan juga dia ada kongsi tentang buku sulaman reben yang di hasilkan oleh suzanna mustafa. Di sebabkan ingin mencuba saya pun membeli buku itu tetapi dah sebulan beli pun masih tidak mempraktikkannya sebab nampak macam susah jek. So saya abaikan dulu sebab ingat macam kena ambil kelas juga. Tapi bila fikir saya di kulim, bila saya ada masa untuk mengikuti kelas Puan Ann tu. So saya pun macam dah give up.

Tetapi mungkin Allah nak bagi petunjuk, tergerak hati nak explore habis semua blog cheq-su ni then terjumpa video sharing dari DivanNiekerk's di blog cheq-su ni jugak. Yang bagusnya DivanNiekerk's ni berkongsi step by step macam mana nak create bunga. So dari situ saya explore sume video tentang ribbon embroidery di YouTube. So saya belajar semuanya dari situ dan di tambah dengan petunjuk dari buku puan ann ni. Tapi ilmu saya sedikit tak banyak macam Puan Ann dan blog ribbon embroidery nih. Mereka sudah experted. Saya masih baru. Tetapi suatu hari nanti memang kena wajibkan diri untuk attend juga kelas Puan Ann ni tapi tak tahu bila ada masa kerana masa sentiasa tak mengizinkan. Dan dari situ why not saya mencuba untuk buat Internet Marketing since saya boleh juga tambah-tambah pendapatan my family kan. Dan tidakla bosan sangat di rumah sorang-sorang kan jika ada kerja di tangan. Di tambah saya juga bercadang ingat nak aktif dalam bisnes menjahit jika masih tak dapat lagi pekerjaan di Kuala Lumpur, so sekurang-kurangnya saya boleh mengambil upah menjahit. Kiranya kena tukar field from engineering to art. haha..Tetapi sampai bila saya nak berjauhan dengan suami kan..waaaa..huhu...So nak tak nak kena cari alternatif lain Dan di tambah suami pun macam bagi galakan yang penuh so why not mencuba kan. hehe..So I wish dapat petunjuk dari sesiapa sahaja yang tidak kedekut ilmu. :) and I wish too ada yang memberi sokongan. hehe.. :)

So saya boleh katakan jika saya nak mencuba sulaman reben saya mesti akan rujuk design-design dari blog Diari Ann dan Ribbon Embroidery neh. Merekalah rujukan saya sebab design mereka memang cantik-cantik dan menarik belaka. Suka la dengan sulaman yang mereka hasilkan. Halus dan kemas. Tak macam saya ni main hentam jek. Tetapi nak buat macam mana kerana minat saya kena cuba jugak tetapi suatu hari nanti memang kena attend juga kelas puan Ann ni.

So sini juga saya ingin mengucapkan terima kasih dan penghargaan buat cheq-su, Diari Ann dan Ribbon Embroidery kerana tak lokek untuk berkongsi hasil-hasil sulaman mereka. Sila-sila la jenguk ke blog mereka, mana tahu ada yang menarik minat anda. :)

sekian..wassalam..
Terima kasih daun keladi, sila la datang lagi..hehe..

Thanks and pls come again.. :)

Thursday, January 7, 2010

sarung bantal

Alhamdulillah, last week my biras selamat melahirkan seorang baby lelaki. This is her third baby. Until now, I still not see her baby yet since masih tak balik Kuala Lumpur lagi. Then macam kebiasaan bila baby baru lahir mesti nak bagi hadiah kan. Usually orang akan bagi hamper besar-besar kan..so kali ini saya ingat nk bagi hadiah yang lain sikit dari kebiasaan. And kebetulan dalam masa yang sama saya nak mengasah skill sulaman reben saya, saya pun jahit one set sarung bantal with sulaman reben for her baby. After it done, I thought want to pos this set to her but my husband told me that she will leave to her kampung by today so tak dapatla nak pos. So I decided to wait for my husband come here again, then let him give it to his abang.hehe...I was hoping that abang daili and Kak Imah will love it.hehe..So here I share the picture. enjoy the picture


2 bolster and 2 pillowcase.


close up for bunga





2 bolster


close up untuk bunga plak


Details:
SB001
Fabric: cotton
Quantity: 1 large pillowcase, 1 small pillowcase and 2 bolster.


Contact me if you intrested. :) You can custom it the design or you can add another pillowcase as you wish.

Tuesday, January 5, 2010

Baju for my mom

Baru-baru ini saya baru sahaja menyiapkan sepasang baju kurung for my mom and sulaman manik untuk baju kurung my mom too. enjoy the picture. The other baju yang I jahit for my mom, I tak jahit manik because my mom nak sulam baju ni. Since I tak mahir lagi untuk sulaman mesin so I gave it to this baju to her and then let her send this baju to another tailor which is more mahir on sulaman mesin. :)




below picture is the one I jahit for my mom.